Landsbygdsutveckling

Landsbygdsutveckling innebär att medborgarna på landsbygden har möjlighet att direkt påverka projekt som genomförs.

Processen är enkel. Medborgare lämnar in förslag för att sedan rösta fram de förslag som ska genomföras.  Tanken är att de projekt som har fått flest röster ska genomföras. Även de förslag som inte vinner kommer att beaktas i den fortsatta dialogen med såväl kommuninvånarna som andra aktörer, till exempel Trafikverket och Region Skåne.

Se landsbygdsprojekten 20202023

2024 års omgång – Kungshult, Hurva och Löberöd

I år, 2024, är det de som bor i Kungshult, Hurva och Löberöd med omnejd som har lämnat in förslag inom landsbygdsutveckling.

Alla har rätt att lämna in förslag, oavsett ålder.

Röstningen är öppen 14 oktober – 10 november. Besök vår dialogportal för att se inlämnade förslag och rösta. Du kan även rösta via post.

Se förslag och rösta

Tidplan

Förslagsinlämning, 26 augusti till 26 september 2024

Bearbetning, 27 september till 14 oktober 2024

Röstning, 14 oktober till 10 november 2024

Granskning, 3 november till 31 december 2024

Genomförande, De vinnande förslagen genomförs under 2025

Läs mer under Så går det till

Så går det till

En medborgarbudget för landsbygden

Eslövs kommun vill ge dig på landsbygden direkt inflytande över årliga investeringsmedel. I dagsläget är budgeten på 1,5 miljoner kronor per år. Kommunen har valt att arbeta med medborgarbudget som arbetsmetod. Medborgarbudgeten ger medborgarna en möjlighet att själva prioritera hur kommunens resurser ska användas. Det är de boende själva som både får komma med förslag på hur resurserna ska användas och får besluta vilket av förslagen som ska genomföras.

Alla som känner att de har en anknytning till ansökningsområdet får vara med och lämna förslag och bestämma vad pengarna ska användas till!

Förslagsinlämning och röstning görs via kommunens dialogportal.

Se alla dialogomgångar på dialog.eslov.se

Max 500 000 kr per projekt

De projekt som föreslås får inte kosta mer än 500 000 kronor att genomföra. De föreslagna åtgärderna ska handla om att förbättra den fysiska miljön. Med detta menas en förbättring eller nyanläggning av en konstruktion eller plats, till exempel badbrygga, lekredskap, bänkar, plantering i park, skulpturer, belysning etcetera. Det går inte att söka medel för till exempel arrangemang eller hyra av lokal.

Minst 200 000 kr per by

Alla byar ska få ta del av investeringsmedlen. Därför är 200 000 kronor reserverade per by. Om inga förslag alls kommer in från någon av byarna överförs dessa medel till de övriga byarna i ansökningsområdet.

Fyra olika ansökningsområden

Kommunen är indelad i fyra ansökningsområden där endast ett område per år kan delta i medborgarbudgeten. Indelningen är gjord så att befolkningsunderlaget är ungefär lika stort i de fyra områdena.

År 2024 är det Hurva, Kungshult och Löberöd som kommer kan delta i medborgarbudgeten. År 2025 är det Flyinge, Gårdstånga och Harlösas tur, 2026 Marieholm och Örtoftas tur och 2027 är det Billinge, Stockamöllan och Stehags tur att ge förslag och rösta på hur medborgarbudgeten ska användas.

Tidigare års områden och projekt

  • 2023, Billinge, Stehag och Stockamöllan
  • 2022, Marieholm och Örtofta
  • 2021, Flyinge, Gårdstånga och Harlösa
  • 2020, Kungshult, Hurva och Löberöd

Se projekten inom respektive år nedan.


Utvärdering

Under våren 2024 gjordes en utvärdering av de första fyra åren och omgångarna av landsbygdsutvecklingen. Utvärderingen gjordes för att kunna förbättra processen och få en bild av hur satsningen har fallit ut.

Materialinsamlingen har bestått av:

  • Statistik från dialogportalen
  • Fokusgrupp byalag
  • Intervju tjänstepersoner
  • Enkät till boende

Slutsatserna har diskuterats med en referensgrupp bestående av representanter från byalagen.

Sammanfattning av utvärderingen

Den övergripande bilden är att satsningen upplevs som positiv men det har framkommit en hel del synpunkter på hur processen fungerar från både, byalag och boende. Kritiken handlar framförallt om bristande information, otydlig att genomförandet av projekten tar för lång tid och inte inkluderar de boende samt att resultatet inte motsvarar förväntningarna.

Ta del av presentationen från utvärderingen

Förändrade riktlinjer

Efter utvärderingen har kommunens riktlinjer uppdaterats. Några av förändringarna i riktlinjerna är att antalet röster per person har minskat från tre till en. De boende ska involveras mer vid genomförandet, civilsamhällets roll har förtydligats och utvärderingar ska genomföras löpande.

Läs riktlinjerna i sin helhet

Kontakt

Måns Berger