Klimatanpassning

Klimatanpassning innebär att anpassa samhället och dess infrastruktur till de förväntade förändringarna i klimatet, såsom ökad nederbörd, högre temperaturer och ökad risk för extremväder. Det kan innebära att bygga skydd mot översvämningar, plantera fler träd för att minska riskerna för översvämningar och erosion, eller anpassa jordbruket för att hantera de nya klimatförhållandena.

Projekt inom klimatanpassning

Förebyggande arbete

Skyfall, översvämningar, värmeböljor och torka orsakade av klimatförändringar tillhör framtidens stora utmaningar som behöver hållbara och långsiktiga lösningar.

Riskerna kopplade till dessa förändringar är många och stora. Det handlar om liv och hälsa, miljö och biologisk mångfald, byggnader och infrastruktur och väldigt stora kostnader.

Klimatanpassning innebär att Eslövs kommun arbetar förebyggande med planering, byggande och anläggande och vidtar åtgärder som mildrar eller hindrar effekter av klimatförändringarna.

Hantering av skyfall och förebygga översvämningar

Genom att använda en effektiv dagvattenhantering kan vi minska påverkan av översvämningar och erosion, skydda vårt vattenmiljö och samtidigt utveckla mer hållbara och klimatanpassade samhällen.

En effektiv dagvattenhantering kräver samarbete mellan olika aktörer, såsom fastighetsägare och kommun. Det är viktigt att utveckla en strategi för dagvattenhantering som tar hänsyn till miljö- och samhällsaspekter.

Eslövs kommun tillsammans med VA SYD arbetar för en dagvattenhatering som möter kraftigare skyfall och översvämningsrisker som klimatförändringarna medför.

Eslöv kommuns dagvatten-och översvämningsplan

Projekt inom klimatanpassning