Naturvård

Att värna om vår natur är att värna om vår framtid. Här kan du läsa om hur Eslövs kommun jobbar med att skydda de naturvärden som finns i vårt närområde.

I det intrikata samspelet mellan natur och människa finns många frågetecken och det kommer ständigt nya rön. Det vi vet är att den biologiska mångfalden har stor påverkan på våra chanser att skapa en stark framtid.

Projekt inom naturvård

Biologisk mångfald

Biologisk mångfald innebär att vi har ett landskap med många olika naturtyper, olika arter och en stor genetisk variation inom arterna. Det handlar om vilda växter, djur och svampar och deras livsmiljöer, men också om odlade växter och jordbrukets husdjur.

  • Alla arter har ett egenvärde och därför en rätt att finnas till.
  • Många arter har stor betydelse för människan, till exempel genom nyttor som pollinering.
  • Människor uppskattar och mår bra i ett artrikt och varierat landskap.
  • Biologisk mångfald är en försäkring inför framtida behov. Det är fortfarande mycket vi inte vet om vilken roll olika arter spelar i ekosystemen.

Ekosystemtjänster

Biologisk mångfald och ekosystemtjänster är två viktiga aspekter av vårt ekosystem och är avgörande för vår planets överlevnad.

Ekosystemtjänster refererar till de fördelar som människor får från ekosystemen, såsom rent vatten, pollinering av grödor, reglering av klimatet och en naturlig resursbas.

Skyddade naturområden

Ungefär 22 procent av kommunens totala yta är naturmark. I naturmark ingår bland annat lövskog, barrskog, betesmark och våtmark.

I Eslöv är endast 0,35 procent av ytan skyddad. Det vanligaste skyddet är naturreservat men även andra typer av lagliga skydd förekommer. Natura 2000-områden, Kulturreservat, Naturminnen och Biotopskyddsområden är är exempel på skyddsbenämningar.

Ett av målen med naturvårdsarbetet är att bevara och utveckla kommunens naturvärden för att gynna den biologiska mångfalden.

Läs mer om skyddade naturområden på eslov.se

Vattenvård

Vattendrag och sjöar känner inga kommungränser, de följer istället naturliga gränser, så kallade avrinningsområden. Kommunen ligger inom tre avrinningsområden:

  • Rönne å avrinningsområde där bland annat Rönne å och Ringsjön ingår
  • Kävlingeåns avrinningsområde där till exempel Vombsjön, Kävlingeån och Bråån ingår
  • Saxån-Braåns avrinningsområde där Saxån, Braånn och Långgropen ingår.

För att skydda och bevara dessa områden samarbetar Eslövs kommun med andra aktörer i olika vattenråd.

Läs mer om vattenvård på eslov.se

Invasiva växter och djur

Blomsterlupin, Jätteloka, Parkslide, mördarsniglar och signalkräftor. Alla dessa är exempel på invasiva arter som hotar den biologiska mångfalden genom att tränga undan arter som hör hemma här.

De flesta invasiva arter sprids från våra trädgårdar. Det som från början sågs som ett exotiskt inslag i trädgården kan i framtiden skapa stora problem om det får spridning i naturen.

Om du upptäcker invasiva arter i naturen kan du rapportera det på kommunens hemsida.

Läs mer om invasiva växter och djur

Naturmiljöprogram

Eslövs kommuns naturplan

Projekt inom naturvård